kalam sakti

KATA PENGANTAR

SEMOGA SEMUA PEMBACA BLOG INI MEMPEROLEHI BERKAT DAN HIDAYAH. SEGALA YG SAYA CORETKAN DI DALAM BLOG INI ADA LAH HASIL DARI PENGALAMAN DAN PENGAMATAN SAYA SENDIRI.BUKANLAH TUJUAN SAYA UNTUK BERMEGAH ATAU PUN MENINGGI DIRI,HANYA SEKADAR CORETAN UNTUK DI KONGSI BERSAMA. SEKIRANYA TERDAPAT KESALAHAN DAN KEKELIRUAN MOHON DAPAT LAH MEMBERI TEGURAN KEPADA SAYA, SELAKU INSAN YG LEMAH. SEMOGA APA YG DI CATATKAN DISINI MEMBERI SERIBU HIKMAH KEPADA PEMBACA YG BUDIMAN DAN DI KASIHI SEKALIAN.

Thursday, 15 December 2011

SEMAR MESEM


SEMAR MESEM MUNGKIN RAMAI DIKALANGAN PEMINAT BARANGAN ANTIK , MASIH TIDAK TAHU AKAN KEISTIMEWAAN SEMAR,DALAM CORETAN PADA KALI INI SAYA AKAN MENGHURAIKAN SERBA SEDIKIT TENTANG  SEMAR.
MENURUT LAGENDA DAN RIWAYAT TURUN-TEMURUN, SEMAR MESEM INI ADALAH DIANTARA SENJATA KUNO YG PALING LAMA DAN PALING SAKTI DI KALANGAN PENGETAHUAN ILMU PENDEKAR. INI KERANA SEMAR ADALAH BARANG KEBESARAN DIRAJA. DAN JUGA SENJATA SULIT PANGLIMA ZAMAN DULU KALA. ADA RIWAYAT YG MENYATAKAN, SEMAR INI USIANYA LEBIH LAMA DARI KERIS. SEBELUM WUJUD NYE KERIS , SEMAR MESEM ADALAH SENJATA YG PALING AMPUH DAN LANGKA, KEWUJUDAN SEMAR ADALAH LEBIH 1000 TAHUN  AWAL SEBELUM WUJUDNYE KERIS.
SEMAR TERBAHAGI KEPADA BANYAK JENIS SBG CONTOH NAMA SEMAR YG LAIN IALAH
BAGONG,SEMAR DUDUK ,SEMAR BERDIRI,SEMAR MESEM DAN BANYAK LAGI.
SESEORANG YG MEMILIKI SEMAR, BELUM TENTU IA ADA ILMU SEMAR. TETAPI SEKIRANYA KITA ADA SEMAR DAN ILMU SEMAR, ITU MENANDAKAN KETINGGIAN ILMU SESEORANG AHLI HIKMAH. KALAU DI INDONESIA,PENDUDUK NEGERI FLOREST AMAT TAKUT DENGAN PEMILIK SEMAR. ITU MENURUT KAWAN KU ORG FLOREST LAH YG BAGITAU, KESAHIHANYE TIDAK DAPAT LAH AKU  PASTIKAN.MENURUT CERITA BANGSA YG PANDAI MENGGUNAKAN ILMU SEMAR INI ADALAH DARI KETURUNAN
BOYAN.ADA SATU KISAH YG PERNAH DICERITAKAN KEPADAKU TENTANG PEMILIK KERIS DAN SEMAR NI.BEGINI CERITANYA, PADA ZAMAN DAHULU KALA, ADA SEORANG PENDEKAR YG TIDAK KALAH TANDING, MEMILIKI SEBILAH KERIS YG AMAT SAKTI. SEHINGGA DIKATAKAN APABILA DI BUAT PERTANDINGAN ILMU . PEMUDA INI HANYA MENIKAM KERIS NYE KE SEBUAH POKOK BESAR , LANTAS GUGURLAH SEMUA DAUN-DAUN KEBUMI SPT NYE POKOK ITU BERADA DI MUSIM LURUH.PUNYA LAH HEBATNYE POWER KERIS TU.SETELAH ITU PEMUDA INI MENCABAR PENDEKAR YG ADA DI SEKITAR SEKIRANYA ADA MEMILIKI BARANG SAKTI YG MAMPU MENGALAHKAN KERISNYA.NAMUM BEGITU TIADA SEORANG PN BERANI MENYAHUT CABARAN PEMUDA ITU TADI. AKHIR NYA  MUNCUL SEORANG BUDAK KECIL YG MASIH MENTAH MENYAHUT CABARAN PEMUDA TERSEBUT.RUPA2 NYE BUDAK KECIL INI ADALAH PEMILIK SEMAR MESEM.APA YG BERLAKU,BUDAK KECIL INI PUN MENIKAM SEMAR KE POKOK YG SAMA YANG MANA GUGUR DAUN NYE ITU,SEMUA DAUN YG GUGUR KEBUMI NAIK SEMULA KE TEMPAT ASAL NYA DAN MENJADIKAN POKOK ITU SPT SEDIAKALA.BEGITULAH HEBATNYA ILMU DAN SEMAR.ITU MENURUT RIWAYAT MASYARAKAT BOYAN INDONESIA.
SEMAR JUGA DI GUNAKAN UTK PERUBATAN TRADISIONAL, DAN BOLEH JUGA DIGUNAKAN UTK MEMBUANG MAKHLUK HALUS  YG MERASUK BADAN MANUSIA.
UNTUK TATA CARA PENGGUNAAN SEMAR SILA LAH RUJUK GURU YG BERPENGALAMAN. KALU NK DI CERITAKAN PANJANG LAGI PENERANGAN TENTANG SEMAR INI, TAK LARAT AKU NK TULIS. SEKIRANYA BERMINAT PERGI LAH  CARI TOK GURU DAN BELAJAR SAMPAI PANDAI. SEMOGA DI RAHMATI.

No comments:

Post a Comment